Staalwijk is gespecialiseerd in

IMPLANTOLOGIE & ENDODONTOLOGIE

Verwijderen van tand of kies

Als een tand of kies ernstig aangetast of beschadigd is, kan het trekken van deze tand of kies het laatste redmiddel zijn. Het trekken van een tand of kies wordt ook wel extraheren of een extractie genoemd. De tandarts kan de behandeling zelf uitvoeren of als het nodig is u verwijzen naar een kaakchirurg. 

Wanneer wordt er een tand of kies getrokken? 

Een tand of kies wordt getrokken als het niet meer mogelijk is om hem te behouden. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat u een ernstige tandvleesaandoening waardoor de kies niet meer vast genoeg staat in uw kaakbot, uw tand te erg is aangetast door tandbederf, of omdat uw tand door een (onge)val zover is afgebroken dat de tand niet meer te herstellen is. 

Verstandskiezen kunnen problemen geven als ze gedeeltelijk onder het tandvlees zitten, ontstoken raken of scheef groeien. Zodra er complicaties optreden door uw verstandskiezen, zal er een afspraak worden gemaakt om deze te trekken. 

Bij ruimtegebrek kan het ook nodig zijn om een tand of kies te trekken. Dit wordt veelal gecombineerd met een beugelbehandeling.  

Hoe wordt een tand of kies getrokken? 

Voor de behandeling wordt er eerst een foto gemaakt. De tandarts kan zo goed zien hoe de wortels lopen en of er bijvoorbeeld een risico is dat de kies afbreekt. Ook zal hij bekijken of hij de behandeling zelf kan uitvoeren of dat hij u verwijst naar een kaakchirurg. Staat uw tand of kies netjes recht en kan de tandarts hier goed bij? Dan zal hij het zelf kunnen doen. Staat uw tand of kiest net niet helemaal mooi? Dan zult u verwezen worden naar de kaakchirurg. Een kaakchirurg is namelijk gespecialiseerd in onder andere het trekken van tanden en kiezen. Uiteraard wordt u voor het trekken van de tand of kies goed verdoofd. De tandarts wrikt de kies eerst een beetje los en daarna zal de tandarts de tand of kies eruit trekken. Soms splitst de tandarts de kies eerst zodat hij de kies er in delen uit kan halen. In sommige gevallen is het nodig om de wond te hechten. Dit wordt meestal gedaan met een oplosbare hechting.

Verstandskiezen

Waarom verstandskiezen trekken? Mensen hebben ruimte voor 32 tanden. Dit is een combinatie van tanden en kiezen. De verstandskiezen zijn de laatste kiezen die achter in de mond naar boven komen. Meestal komen verstandskiezen tussen je 18e en 22ste tevoorschijn. Omdat wij veranderen en aanpassen aan de huidige wereld, zien we ook dat mensen smalle kaken krijgen. Hierdoor blijft er ruimte voor maar 28 tanden of kiezen. Bij sommige kan dit zelfs nog minder zijn. Dus wanneer alle 28 elementen aanwezig zijn en goed verdeeld over de kaak staan, blijft er weinig ruimte over voor de verstandskiezen om goed door te komen. 

Doorkomende verstandskiezen

Het doorkomen van verstandskiezen kan erg pijnlijk zijn. Wanneer het pijnlijk is, betekent dit niet perse dat uw verstandskies getrokken hoeft te worden. De pijn kunt u allereerst verhelpen met een paracetamol of ibuprofen. Daarnaast is het aan te raden om ook uw tandvlees op de plek van de doorkomende verstandskies voorzichtig te poetsen. Hiermee voorkomt u ontstekingen in het tandvlees. 

NB. Informeer altijd de tandarts welke medicijnen u eventueel gebruikt. Hij kan u dan adviseren welke pijnstillers u beter wel of niet kunt gebruiken. 

Mocht de pijn echter niet weggaan, raakt het tandvlees ontstoken of krijgt u moeite met eten en het openen van uw mond, neem dan direct contact op met de tandarts. Met behulp van een röntgenfoto kan de tandarts bekijken hoe de verstandskies aan het doorkomen is en of het al tijd is om hem te trekken. 

Zorgen verstandskiezen altijd voor problemen?

Als er voldoende plaats in de mond aanwezig is, zullen verstandskiezen niet of amper voor problemen zorgen. Maar als ze ontstoken raken, scheef groeien of andere tanden in de weg staan, dan kunt u hier last van krijgen en dan is het beter om ze te laten verwijderen. Bij veel mensen is niet altijd voldoende plaats voor verstandskiezen. Bezoek de tandarts om te overleggen wat het beste is. 

Wie trekt de verstandskies?

De tandarts bepaalt aan de hand van de röntgenfoto hoe lastig het trekken van de verstandskies zal zijn. Tegenwoordig trekken veel tandartsen de verstandskies zelf. Als de kans op complicaties groot is, bijvoorbeeld omdat hij onder een andere tand vastloopt of de wortels lastig liggen, verwijst de tandarts u door naar de kaakchirurg. Hoe wordt de verstandskies getrokken? Het trekken van een verstandskies is, afhankelijk van de positie en vorm, makkelijk tot iets zwaarder. De tandarts of kaakchirurg geeft u voor de behandeling een verdoving. Zodra deze is ingewerkt, trekt de tandarts de verstandskies er met een tang uit. Hij zal de verstandskies eerst losser maken door te wrikken of te draaien. Daarna wordt de kies er uitgetrokken. De kaakchirurg gebruikt daarbij ook andere instrumenten, omdat hij ook de complexere ingrepen doet. Meestal wordt de kies er als een geheel uitgetrokken. Als de verstandskies erg vast zit, zal hij er in twee of meerdere delen worden uitgehaald. De wond kan vervolgens nog gehecht worden met een oplosbare hechting. 

Doet de behandeling pijn?

De ingreep zelf veroorzaakt, dankzij de verdoving, over het algemeen geen pijn. De meeste mensen ervaren alleen wat pijn wanneer de verdoving wordt gezet. Dit duurt echter maar enkele seconden. Wanneer de verdoving is uitgewerkt, zult u nog wel wat pijn ervaren door de zwelling. Dat is normaal en u kunt daarvoor een paracetamol gebruiken.

Complicaties na het trekken van een verstandskies beperken

Om de kans op infecties na de behandeling zo klein mogelijk te houden en de genezing soepel te laten verlopen, is het belangrijk om een aantal dingen in uw achterhoofd te houden. 

Eerste dagen na trekken van verstandskiezen 

Tot de verdoving is uitgewerkt mag je geen koud of warm voedsel eten of drinken. U voelt namelijk niet dat het te heet of te koud is en kunt u branden. 

Probeer de eerste dag na de ingreep het roken of alcohol drinken te vermijden. Daarnaast is het belangrijk om de bloedprop die zich vormt zoveel mogelijk met rust te laten. Deze bloedprop dient als een soort korstje en beschermt het bot. Het kan voorkomen dat u kleine stukjes bot voelt die uit de holte komen. Maakt u zich niet ongerust, dat kan geen kwaad.  In de eerste twee á drie dagen kan de wond iets gaan zwellen en oncomfortabel aanvoelen. U kunt pijnstillers (paracetamol of ibuprofen) innemen tegen de pijn. 

Reinig je mond de eerste zes uur na het trekken van uw verstandskiezen niet. U kunt na de zes uur de andere tanden poetsen zoals u normaal doet en doe voorzichtig in de buurt van de wond.

Afspraak maken voor de angst tandarts in Utrecht?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Laat dan uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.