Staalwijk is gespecialiseerd in

IMPLANTOLOGIE & ENDODONTOLOGIE

Kronen en bruggen

Kroon

Een kroon is een kunsttand of kunstkies die over uw eigen tand of kies wordt gezet. Een kroon kan van verschillende materialen gemaakt worden. Doordat een kroon op maat gemaakt wordt, ziet hij er natuurlijk uit en past het mooi bij de rest van uw gebit.

Wanneer heeft u een kroon nodig?

Een tand of kies die te vaak gevuld is of een kies die te ver is afgebroken om deze aan te vullen, kan gemaakt worden met een kroon. Een kroon zorgt ervoor dat u uw eigen tand of kies kunt houden. U kunt ook een kroon laten maken als u uw gebit er mooier uit wil laten zien als u zich bijvoorbeeld stoort aan verkleuring of misvorming van een tand.

Mist er tand of kies? Dan kan er een brug of een implantaat geplaatst worden. Deze dienen dan als kunstwortel waar een kroon op wordt gezet. 

Behandeling

In sommige gevallen moet er eerst een voorbereidende behandeling worden uitgevoerd. Dit kan bijvoorbeeld een vulling of wortelkanaalbehandeling zijn. Om de tand te versterken kan er een pin of opbouw nodig zijn. De tandarts slijpt de tand of kies bij, om ruimte te maken voor de kroon. Voor een kroon op een implantaat plaatst de tandarts een opbouw in het implantaat. Er wordt een afdruk gemaakt van uw gebit. Dit kan worden gedaan met een afdruklepel (happen) of digitaal (scannen). Ook wordt vastgelegd hoe u uw tanden dicht bijt en wordt de kleur van de kroon bepaalt zodat hij netjes tussen uw andere tanden en kiezen past. De tandarts kan de kroon zelf maken of uitbesteden aan een tandtechnicus. 

Om de tand of kies te beschermen wordt er een noodkroon geplaatst, dit is een tijdelijke kroon. Als de definitieve kroon klaar is, wordt de kroon gepast en opnieuw bekeken. Ziet dit er goed uit? Dan zet de tandarts de kroon vast en ziet uw gebit er weer goed uit. 

Materialen

Een kroon kan van verschillende materialen worden gemaakt. Welk materiaal het meest geschikt is, zal liggen aan de plek in het gebit waar de kroon moet komen en aan uw wensen.   

  • Porselein of zirkonium Een kroon van porselein of zirkonium heeft de kleur van een tand en ziet er het meest natuurlijk uit. 
  • Metaal en porselein De basis van de kroon is van metaal. Hierover wordt een laagje porselein aangebracht om hem van een tandkleur te voorzien.
  • Metaal Goud of zilverkleurige kroon. Een metalen kroon is zeer sterk en slijtvast
Brug

Een brug vervangt uw ontbrekende tand of kies. De brug ‘overbrugt’ dus de lege ruimte waar een tand of kies mist. Een brug kan bestaan uit meerdere kronen aan elkaar of een enkele zwevende kroon die met zogenaamde retentie vleugels aan de naastliggende tanden wordt bevestigd.

Wanneer heeft u een brug nodig?

U mist een of meerdere kiezen mist. Een brug kan in dat geval helpen om beter te kauwen. Ook voorkomt een brug dat de tanden of kiezen naast de lege ruimte scheef gaan staan of dat de tegenoverliggende kiezen uitgroeien. De grootste reden om een brug te nemen is dat de lege ruimte stoort of als u het er niet zo mooi uit vindt zien. 

Soorten bruggen

Een gewone brug bestaat uit minimaal twee kronen die op uw eigen tanden of kiezen liggen. De missende tand wordt vervangen door een zwevende kroon (dummy). De brug begint dus op uw eigen tand en eindigt op de andere eigen tand. Een gewone brug kan ook op implantaten gemaakt worden.  Bij een vrij-eindigende brug is het laatste deel van de brug zwevend. Deze brug eindigt dus met een dummy. Een etsbrug wordt gebruikt als de naastliggende tanden bijna geheel gaaf zijn. Het is namelijk zonde om aan deze tanden te slijpen. Een dummy vult dan de lege ruimte op en met zogenaamde retentie vleugels wordt deze vastgeplakt aan de achterkant van de naastliggende tand(en).

Behandeling

In sommige gevallen moet er eerst een voorbereidende behandeling worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld en vulling, wortelkanaalbehandeling of implantaatbehandeling. Om de tand te versterken kan er een pin of opbouw nodig zijn. De tandarts slijpt de tanden of kiezen waar de brug op komt. Zo wordt er ruimte gemaakt voor de brug.

Voor een kroon op een implantaat plaatst de tandarts een opbouw in het implantaat. Er wordt een afdruk gemaakt van uw gebit. Dit kan worden gedaan met een afdruklepel (happen) of digitaal (scannen). Ook wordt vastgelegd hoe u uw tanden dicht bijt en wordt de kleur van de kroon bepaalt zodat hij netjes tussen uw andere tanden en kiezen past. De tandarts kan de brug zelf maken of uitbesteden aan een tandtechnicus.  Om de tand of kies te beschermen wordt er een noodbrug geplaatst, dit is een tijdelijke brug. Als de definitieve brug klaar is, wordt de brug gepast en opnieuw bekeken. Ziet dit er goed uit? Dan zet de tandarts de brug vast en ziet uw gebit er weer goed uit. 

Materialen

Een brug kan van verschillende materialen gemaakt worden. Welk materiaal het meest geschikt is, zal liggen aan de plek in het gebit waar de brug moet komen en aan jouw wensen.

  • Porselein of zirkonium Een brug van porselein of zirkonium heeft de kleur van een tand en ziet er het meest natuurlijk uit.
  • Metaal en porselein De basis van de brug is van metaal. Hierover wordt een laagje porselein aangebracht om hem van een tandkleur te voorzien.
  • Metaal Goud of zilverkleurige brug. Een metalen brug is zeer sterk en slijtvast. 

Afspraak maken voor de angst tandarts in Utrecht?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Laat dan uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.