Staalwijk is gespecialiseerd in

IMPLANTOLOGIE & ENDODONTOLOGIE

Kunstgebit (uitneembare prothese)

Eén van de meest voorkomende problemen op het gebied van tandheelkunde, is het ontbreken van één of meerdere tanden. Hiervoor is een uitneembare prothese (kunstgebit) de voor de hand liggende oplossing. Deze prothesen bestaan in twee varianten:

  • De partiële prothese: deze wordt ingezet bij het ontbreken van een aantal tanden of kiezen en wordt verwerkt in het huidige gebit.
  • Een volledige prothese: deze wordt ingezet wanneer alle tanden en kiezen ontbreken. Een volledige prothese kan ook worden aangeraden wanneer er nog enkele tanden of kiezen resteren.

Veel mensen vrezen dat een kunstgebit niet mooi staat, of dat het enorm opvalt wanneer iemand een uitneembare prothese draagt, maar dat is vandaag de dag niet meer het geval. Door het veranderde uiterlijk van de prothese valt deze niet meer op, waardoor een kunstgebit enkel voordelen met zich mee brengt.

Partiële prothese: plaat- of frameprothese

Komt u in aanmerking voor de partiële prothese, dan is het fijn om te weten wat deze precies doet. Allereerst is het goed om te weten dat deze prothese u met meerdere bewegingen helpt: zo kunt u hiermee zowel beter spreken als bijten en kauwen. Echter kent de partiële prothese ook functionele voordelen, aangezien deze frames er ook voor zorgen dat uw huidige gebit wordt beschermd tegen slijtage en dat uw tanden niet scheef gaan staan. Een partiële prothese wordt ook wel een plaat- of frameprothese genoemd, afhankelijk van het gekozen materiaal voor de prothese.

De behandeling 

Afdruk van je gebit

Bij een prothese is het enorm belangrijk dat deze exact in uw mond past. Om dit te realiseren, werken wij zo precies mogelijk. Dit doen we door eerst een afdruk te maken van uw gebit in gips. Met behulp van een kunsthars, bepalen onze tandtechnici de positie van je kaken ten opzichte van elkaar. Vervolgens wordt het model door één van onze tandartsen aangepast, zodat de tandtechnici weten hoe de tanden op elkaar aan zouden moeten sluiten. Op basis van deze gegevens wordt uw prothese gemaakt: u weet dus zeker dat de prothese niet alleen perfect in uw mond past, maar ook functioneel is.

Proefprothese

Wij vinden het belangrijk dat de prothese perfect bij u past. Zo moet deze niet alleen perfect in uw mond passen, maar moet deze ook passen bij het uiterlijk dat in u in gedachte had. Om dit te realiseren, werken wij eerst met een proefprothese. Deze wordt door uw tandarts in uw mond geplaatst, zodat u kunt ervaren hoe de prothese voelt, maar ook hoe deze eruitziet. Als u op- of aanmerkingen heeft, worden deze verwerkt door de tandtechnici. Zodra u tevreden bent over de prothese, wordt deze geplaatst door de tandarts.

Afspraak na plaatsing prothese

Evaluatie is essentieel bij het plaatsen van een prothese. Om ervoor te zorgen dat deze stap succesvol doorlopen wordt, maken we na het plaatsen van de prothese een afspraak. Hierin wordt gevraagd hoe alles loopt en of er problemen zijn. Als dit laatste het geval is, worden er aanpassingen gedaan, waardoor u zeker weet dat u van de prothese zult genieten.

Materiaal van de prothese

Prothesen worden gemaakt van verschillende materialen, afhankelijk van de prothesevariant waar u voor gekozen heeft. Is uw keuze gevallen op de volledige prothese, dan wordt de prothese geheel van acryl (plastic) gemaakt. Dit kan ook het geval zijn bij partiële prothesen: dit wordt een plaatprothese genoemd. Echter is er hierbij ook een andere mogelijkheid, namelijk de frameprothese. Hierbij wordt acryl gebruikt voor de tanden en metaal voor het frame. Ten opzichte van de plaatprothese is een frameprothese beter vast te zetten en minder omvangrijk, maar ook duurder.

Schoonmaken van de prothese 

Het is verstandig om uw prothese goed schoon te houden, omdat een prothese anders mondbacteriën aantrekt en geen fijne geur krijgt. Het is niet lastig om uw prothese schoon te houden, maar u moet natuurlijk wel weten hoe dit moet. Hier een aantal tips

  • Voer de reiniging dagelijks uit, op regelmatige basis. Bijvoorbeeld voor het slapen gaan.
  • Gebruik speciaal hiervoor bestemde reinigingsproducten en een aparte borstel. Zorg er ook voor dat uw prothese wordt afgespoeld voordat u deze terug in het bakje plaatst.
  • Voer de reiniging uit in het water of boven uw wasbak. Laat u de prothese per ongeluk vallen, dan is de kans op schade beperkt.
  • Blijf uw kaak en tong poetsen met een normale tandenborstel.
  • Wanneer u de prothese niet draagt, zorgt u er dan voor dat deze wordt bewaard in schoon water of in reinigingsmiddel.
  • Gebruik geen tandpasta voor uw prothese, aangezien dit een schurend effect heeft.
Wennen aan een prothese

Hoewel het fijn is dat uw prothese gelijk in uw mond past, moet uw mond in de meeste gevallen wennen aan de aanwezigheid van de prothese. Dit kan pijnlijke gevolgen hebben, in de vorm van drukplekken. Wanneer u merkt dat uw last krijgt van drukplekken, is het belangrijk dat u de prothese toch blijft dragen. Maak een afspraak met uw tandarts: deze zal weten wat er gedaan kan worden om deze drukplekken te verminderen of te verwijderen. Om uw mond aan de prothese te laten wennen, raden we aan deze de eerste week ook ’s nachts te dragen. Na deze week kunt u de prothese ’s nachts uitnemen.

Afspraak maken voor de angst tandarts in Utrecht?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Laat dan uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.