Staalwijk is gespecialiseerd in

IMPLANTOLOGIE & ENDODONTOLOGIE

Parodontitis

Ontstaan van parodontitis

Wat is parodontitis? Parodontitis is een vergevorderde tandvleesontsteking. De oorzaak van parodontitis zit in de tandplak, waarin vele soorten bacteriën huizen, die van persoon tot persoon een verschillende mate van ontstekingspotentie hebben. Vandaar dat de ene persoon meer last kan hebben van ontstekingen dan de andere persoon. Deze tandplak zit op de tanden, maar bevindt zich ook in de pocket. Door goed te poetsen kunt u zelf veel van de tandplak verwijderen, maar soms groeit de tandplak voort in de pocket in de richting van het kaakbot, langs de wortel(s).

Het tandvlees laat dan los van de tand of kies, waardoor nog meer ruimte ontstaat voor nieuwe plak om aan te groeien en zich verder een weg naar het kaakbot te banen. Als tandplak niet verwijderd wordt, verandert dit uiteindelijk in tandsteen. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis.

Kenmerken van parodontitis

Parodontitis kan lang onopgemerkt blijven, omdat het vaak geen – of pas in een heel laat stadium – verschijnselen met zich meebrengt. Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees, bloedend tandvlees bij het poetsen of eten en terugtrekkend tandvlees. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op parodontitis. Parodontitis geeft zelden pijnklachten.

Pas in een gevorderd stadium van parodontitis ontstaan er echt klachten. Die kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het los gaan staan van tanden en kiezen of het ontstaan van ruimte tussen de tanden en kiezen.

Een parodontitis behandeling

Staalwijk Tandartsen helpt bij parodontitis. Een parodontitis behandeling zal een vergevorderde tandvleesontsteking verhelpen. Parodontitis is een tandvleesontsteking die verder gaat dan het tandvlees. De mond is een belangrijk deel van het gezicht en valt direct op. Wij helpen u graag aan een stralend witte glimlach. Parodontitis wordt soms laat opgemerkt. De ontsteking geeft zelden pijnklachten en komt hierdoor vaak in een laat stadium tot uiting. Enkele symptomen zijn: bloedend tandvlees bij tandpoetsen, slechte adem of terugtrekkend tandvlees. Parodontitis kan ervoor zorgen dat er kaakbot verloren gaat. Tanden en kiezen kunnen hierdoor verloren gaan. Voorkom problemen met de hulp van Staalwijk Tandartsen.

Gevolgen van parodontitis

Als het tandvlees ver is teruggetrokken, kan dat een lelijk gezicht zijn. Doordat bij terugtrekkend tandvlees de wortels gedeeltelijk bloot komen te liggen, kunnen de tanden en kiezen erg gevoelig zijn bij het poetsen, warme, koude, zoete of zure dranken en spijzen. Eenmaal afgebroken kaakbot kan zich niet meer herstellen. Uiteindelijk kan er door parodontitis zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan en tenslotte uitvallen.

Voorkomen van parodontitis

Bloedend tandvlees betekent dat er sprake is van tandvleesontsteking (gingivitis). Negeer dit signaal niet, maar onderneem actie om het tandvlees weer gezond te krijgen. Tandplak veroorzaakt ontstoken tandvlees. Het is dus van belang om je mond goed schoon te houden. Hulpmiddelen bij het schoonhouden van je mond kunnen zijn: (elektrische) tandenborsteltandpastatandenstokerstandzijde of flossragers, gaas en/of een tongschraper. Overleg altijd met je tandarts of mondhygiënist welke hulpmiddelen voor jou het meest geschikt zijn.

Behandeling van parodontitis

Tijdige behandeling kan het verlies van tanden en kiezen voorkomen.
Door een goede mondhygiëne kun je zelf een bijdrage leveren aan de genezing van parodontitis. Daarnaast zal de tandarts of mondhygiënist de tandplak en tandsteen in de verdiepte pockets verwijderen door een professionele gebitsreiniging.
De tandplak boven de tandvleesrand dien je zelf elke dag te verwijderen door er een goede mondhygiëne op na te houden. Met een tandenborstel kun je de tandplak aan de oppervlakte wegpoetsen. Met hulpmiddelen als ragers en tandstokers kun je de tandplak tussen tanden en kiezen verwijderen. Je tandarts of mondhygiënist vertelt je welke hulpmiddelen voor jou  geschikt zijn.
Door de combinatie van een goede mondhygiëne en de gebitsreiniging verdwijnt de ontsteking meestal en hecht het gezonde tandvlees zich vast aan de tanden en kiezen.
Het kan voorkomen dat de tandarts of mondhygiënist erg diepe of moeilijk bereikbare pockets niet volledig kan reinigen. Om deze plaatsen toch goed te kunnen reinigen, is het nodig dat de tandarts of parodontoloog een flap-operatie uitvoert. 

Risicogroepen voor parodontitis

Het is bewezen dat sommige mensen meer aanleg hebben voor parodontitis dan andere. Vaak blijken bepaalde bacteriën hierbij een belangrijke rol te spelen.  Een aantal groepen loopt extra risico:

  • Rokers: bij rokers komt parodontitis vaker voor dan bij niet-rokers. Bovendien is de ernst van parodontitis bij rokers groter. Ook reageren rokers minder goed op de behandeling van parodontitis.
  • Diabetes: ook diabetes (en dan vooral de niet goed ingestelde diabetes) geeft een verhoogde kans op het ontstaan van parodontitis. Ook is door diabetes de kans op het ontstaan van abcessen bij parodontitis groter.
  • Stress: psychische stress kan de afweer van het lichaam onderdrukken. Daardoor neemt de kans op het ontstaan van parodontitis toe en kunnen de nadelige gevolgen van parodontitis groter zijn.

Ook zwangerschap, verschillende systemische ziekten en medicijngebruik kunnen invloed hebben op parodontitis. Daarom is het belangrijk dat je tandarts en mondhygiënist op de hoogte zijn (en blijven) van je gezondheid.

Aanmelden Staalwijk Tandartsen

Wanneer wij uw aanmeldingsformulier hebben ontvangen, nemen wij zo spoedig mogelijk contact op voor een eerste afspraak. De eerste afspraak bestaat uit een kennismaking en een gebitscontrole. Samen met u bekijkt de tandarts uw tandheelkundige geschiedenis.

Het is belangrijk om klachten of wensen direct door te nemen, zodat het resultaat snel zichtbaar is. Onze werkwijze maakt het voor patiënten gemakkelijk om aan te melden voor onze tandartsenpraktijk. Onze glimlach is uniek en tegenwoordig een belangrijk uiterlijk visitekaartje. Staalwijk Tandartsen helpt graag om het gewenste resultaat te behalen: een gezonde lach op uw gezicht!

Interesse in de behandelingen van Staalwijk Tandartsen

Bent u geïnteresseerd geraakt in een behandeling parodontologie? Inschrijven en het maken van een afspraak doet u bij Staalwijk Tandartsen altijd gemakkelijk online!