Staalwijk is gespecialiseerd in

IMPLANTOLOGIE & ENDODONTOLOGIE

Endodontoloog Utrecht bij Staalwijk

Bent u op zoek naar een endodontoloog in Utrecht? Een endodontoloog is een tandarts die door een aanvullende studie zich heeft gespecialiseerd binnen het uitvoeren van (complexe) wortelkanaalbehandelingen. Zoekt u een goede endodontoloog in Utrecht? Maak kennis met Staalwijk Tandartspraktijk. Wij lichten hieronder toe wat endodontologie precies is en hoe een behandeling er ongeveer uitziet. 

U kunt natuurlijk ook een kennismakingsgesprek aanvragen voor het vergaren van meer informatie. Dit gesprek kunt u inplannen met de endodontoloog in Utrecht bij onze praktijk. Zo krijgt u direct een eerste indruk van de praktijkruimte en onze medewerkers. Tijdens dit gesprek kan de tandarts of assistente de ingreep met u doornemen en kunt u zich hier beter op voorbereiden. Wel zo prettig. Vooral wanneer iemand niet zo’n fan is van de tandarts, kan een voorbereidend gesprek bijdragen aan een vlotter verloop van de behandeling.

Endodontologie

Een tand of kies heeft één of meerdere (wortel)kanalen, een tandarts noemt dit de pulpa. Het kan omschreven worden al levend weefsel en bestaat uit zenuwvezels en bloedvaatjes. Er bestaat een mogelijkheid dat hierin ontstekingen ontstaan. Dit kan een probleem vormen voor de tand, kies of het kaakbot. 

De endodontoloog zal allereerst een diagnose stellen. Hierna zal deze met u besproken worden, evenals het behandeltraject. Met uw toestemming zal de endodontoloog over gaan op het behandelen én voorkomen van de ontstekingen. Endodontologie is een apart onderdeel binnen de tandheelkunde. Niet iedere tandarts is bevoegd deze gespecialiseerde behandelingen uit te voeren. Onze endodontoloog in Utrecht is hiertoe dus wel bevoegd. 

Hoe werkt een verwijzing?

Een doorverwijzing naar een endodontoloog gaat vaak via een tandarts. Wij beschikken binnen onze praktijk over beide. Staat u ingeschreven binnen onze praktijk? Dan nemen wij contact met u op om een afspraak te maken. 

Het eerste consult neemt ongeveer 15 tot 30 minuten in beslag. We controleren uw gegevens, onderzoeken uw gebit en maken röntgenfoto’s. Op basis hiervan bespreken wij samen met u diverse behandelmethoden. Vervolgens maken we een afspraak voor de behandeling.

Duur behandeling

Een wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd onder de microscoop. Wij streven ernaar om de behandeling bij onze endodontoloog in Utrecht binnen één dag af te ronden. Een behandeling duurt gemiddeld anderhalf tot twee uur per tand of kies. Een kortere ingreep komt ook voor. 

Het is voor de levensduur van uw tand goed dat er direct na de wortelkanaalbehandeling een goede vulling wordt aangebracht. Ongeveer een jaar na de behandeling wordt u opgeroepen voor een controle. We kijken dan of het wortelkanaal helemaal vrij is van ontstekingen.

Napijn

Er kan na de behandeling napijn optreden. Dit duurt vaak niet lang en is te behandelen met gewone pijnstillers. Uiteraard ontvangt u ook schriftelijke informatie over de behandeling en nazorg. Hier staan telefoonnummers op waar wij op te bereiken zijn voor vragen, ook buiten praktijkuren.

Veelgestelde vragen

 • Waar vind ik een endodontoloog in Utrecht?
  • Als u op zoek bent naar een endodontoloog in Utrecht, zoek dan niet verder en maak kennis met Tandartspraktijk Staalwijk. Een endodontoloog is een tandarts die gespecialiseerd is in het uitvoeren van (complexe) wortelkanaalbehandelingen.
 • Waar kan ik terecht voor een wortelkanaalbehandeling?
  • U kunt een wortelkanaalbehandeling laten doen bij Tandartspraktijk Staalwijk. Van tevoren kunt u een kennismakingsgesprek aanvragen. U komt dan langs bij ons in de praktijk, waardoor u gelijk een indruk heeft van de ruimte en de medewerkers. Tijdens dit gesprek kan de tandarts of een van de assistenten de ingreep met u doornemen. Hiervoor hoeft u niets zelf voor te bereiden.
 • Wat is een wortelkanaalbehandeling?
  • Als u een hevige ontsteking of infectie in de wortel van de tand heeft, dan is er vaak een wortelkanaalbehandeling nodig. Hiervoor moet eerst een diagnose worden gesteld door de endodontoloog. Bij een wortelkanaalbehandeling boort de endodontoloog eerst een gaatje in uw tand of kies en verwijdert het ontstoken weefsel. Daarna wordt het wortelkanaal met kleine vijltjes gereinigd en gespoeld met desinfecterende chlooroplossing. Als laatste worden de wortelkanalen weer gevuld.
 • Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?
  • Een wortelkanaalbehandeling duurt gemiddeld zo’n anderhalf tot twee uur per tand of kies. Van tevoren willen we eerst graag een consult uitvoeren, deze duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Hierbij controleren we uw gegevens, onderzoeken we uw gebit en maken röntgenfoto’s. Ongeveer een jaar na de wortelkanaalbehandeling wordt u opgeroepen voor een controle. We kijken dan of het wortelkanaal helemaal vrij is van ontstekingen.
 • Doet een wortelkanaalbehandeling pijn?
  • Eventueel kan er na de wortelkanaalbehandeling pijn optreden. Dit duurt vaak niet lang en is te behandelen met gewone pijnstillers. U ontvangt van Tandartspraktijk Staalwijk schriftelijke informatie over de behandeling en nazorg. Hier staan telefoonnummers op waar wij op te bereiken zijn voor vragen, ook buiten praktijkuren.
 • Waarom een wortelkanaalbehandeling?
  • Een ontsteking of infectie is vaak de reden waarom een wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd. Een tand of kies heeft één of meerdere (wortel)kanalen. Tandartsen noemen dit de pulpa. Het kan ook wel omschreven worden als levend weefsel. Het bestaat uit zenuwvezels en bloedvaatjes. Er bestaat een mogelijkheid dat daarin ontstekingen ontstaan en dat kan een probleem vormen voor de tand, kies of het kaakbot.

Afspraak maken met onze endodontoloog in Utrecht

Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen bij onze endodontoloog in Utrecht. We heten u van harte welkom in onze praktijk. Heeft u vragen over een behandeling, kosten of onze werkwijze? Bel of mail ons gerust, we staan u graag te woord.