Staalwijk is gespecialiseerd in

IMPLANTOLOGIE & ENDODONTOLOGIE

Wanneer heb je een implantaat nodig?

Wanneer u een tand of kies mist, ontbreekt in uw mond, kan implantologie een passende behandeling zijn. Bij het ontbreken van een enkel element wordt doorgaans 1 implantaat geplaatst. Na een zogenoemde ‘bot ingroeiperiode’ wordt er een kroon op geplaatst, een implantaatkroon.

Als er meerdere tanden/kiezen naast elkaar ontbreken, kan implantologie worden gebruikt om een uitneembaar klikframe te verankeren. Maar er kunnen ook meerdere implantaten worden geplaatst, waarop een implantaatbrug wordt geplaatst. Die zit net als een implantaatkroon vast in je mond en functioneert zoals normale tanden of kiezen.

Heb je een kunstgebit en is er weinig houvast in je kaak waardoor het kunstgebit loskomt met het kauwen, dan kunnen 2, 4 of 6 implantaten worden geplaatst. Daarna wordt een volledige kunstgebit gemaakt dat vastklikt op de implantaten. Zo’n klikgebit is net als een klikframe uitneembaar, zodat je het dagelijks goed kunt reinigen. 

Behandeling

Voorafgaand aan het plaatsen van implantaten dient een uitvoerig tandheelkundig onderzoek worden gedaan door de implantoloog. Bij implantologische behandeling is de medische – en tandheelkundige gezondheid namelijk van invloed op het succes van de behandeling. In zo’n vooronderzoek worden onder andere door middel van visuele inspectie en aanvullend röntgenonderzoek de botkwaliteit en de botkwantiteit beoordeeld. Dit wordt gedaan nadat de kies of tand is getrokken, maar bij voorkeur is de desbetreffende kies of tand nog aanwezig.

Een implantaat kan in uitzonderlijke gevallen direct worden geplaatst, na het trekken van de tandwortel. Vaak wordt een tand of kies eerst getrokken en wordt 8-12 weken de botgenezing afgewacht, voordat het implantaat wordt geplaatst. Als een tand of kies al een lange tijd ontbreekt, kan er onvoldoende kaakbot aanwezig zijn om een implantaat te verankeren/te plaatsen. Meestal kan er met een  extra behandeling nieuw bot worden geplaatst. Dit kan kunstbot zijn of eigen bot, bijvoorbeeld uit je bekkenkam of elders uit je kaak. Na 4-12 maanden, afhankelijk van de situatie en genezing, kan het implantaat worden geplaatst.

Tijdens de behandeling wordt onder plaatselijke verdoving het implantaat in het kaakbot geplaatst. In de daaropvolgende 2 tot 6 maanden hecht het kaakbot zich aan het implantaat. Daarna kan de kroon, brug of het klikgebit worden gemaakt.

Een implantaat wordt in 1 of in 2 fasen geplaatst. Bij 1 fase is het afdekschroefje (healing abutment) zichtbaar boven het tandvlees. Bij 2 fase wordt het implantaat geplaatst en wordt het tandvlees weer over het implantaat gelegd. Als het implantaat is ingegroeid, wordt er een klein sneetje in het tandvlees gezet en dan wordt het healing abutment geplaatst.

Staalwijktandarts Praktijk

De implantoloog wordt in onze praktijk volgens actuele, wetenschappelijke standaarden toegepast. De implantoloog, beschikt over een grondige, internationaal erkende opleiding op het gebied van de implantologie. Ons aanbod gaat van vervanging van een enkele tand tot de complexe reconstructie van weefselgebreken (bot- en bindweefselopbouw). Vanaf het eerste onderzoek tot aan de finale verzorging van uw implantaten opereren we volgens een beproeft concept. Wij beschikken over moderne technische mogelijkheden, van de sterilisatie en hygiëne tot aan de operatietechniek. 

Voor een consult kunt u ons bellen/mailen of onderaan een afspraak aangeven. Zodat wij u later terug bellen.

Behandeling

De behandeling bij implantaten wordt gedaan door een tandarts implantoloog. Tijdens de intake krijgt u persoonlijk advies van onze tandarts implantoloog. Dit gebeurt op basis van een persoonlijk onderzoek en de eventueel gemaakte foto’s en scans. Tijdens dit gesprek kunt u als patiënt vragen stellen of wensen over implantaten voorleggen aan uw persoonlijke tandarts implantoloog. Hierna krijgt een u een eigen behandelplan.

Wat kost een implantaat?

Neem contact op met de tandarts als u meer wilt weten over de kosten van een implantaat. Inschrijven en het maken van een afspraak doet u bij ons altijd gemakkelijk en snel online! Wanneer wij uw aanmeldingsformulier hebben ontvangen, nemen wij zo spoedig mogelijk contact op voor een eerste afspraak.

Staalwijk Tandartsen Utrecht

Bent u geïnteresseerd geraakt in implantaat in de omgeving Utrecht? Dan helpt Staalwijk Tandartsen u graag met implantologische therapie. Staalwijk Tandartsen beschikt over moderne technische mogelijkheden.